PATh
This periodical offers specific theoretical arguments and cases of re-evaluation of the triptych ‘philosophy, art and therapy’. It hosts research papers and articles covering various aspects of correlation, philosophy, art and therapy, from theater, music, fine arts and philosophical thinking, literature, theater, dance, myth, justice, politics and religion, up to the analytical as well as interdisciplinary, investigation of the concept of therapy and Wittgenstein’s approach to the philosopher as a form of therapy.
Journal Identity
Our research team deals with issues from the history of philosophy, art and science, interdisciplinary approaches including anthropology, social sciences and humanities, applied ethics, medical ethics (bioethics) and applied philosophy through the arts and education.
Φιλοσοφία & τέχνη
Τείνουμε από τα παραδεδομένα να πιστεύουμε ότι η τέχνη υποδηλώνει, πάνω απ’ όλα, την ελεύθερη δημιουργικότητα και ότι η φιλοσοφία είναι η, άνευ όρων, συνεκτική, συστηματική και λογική αναζήτηση της αλήθειας. Αυτή, η αρκετά διευρυμένη παραδοχή συνεπάγεται, σχεδόν απαραίτητα, την ασυμβίβαστη φύση της τέχνης και της φιλοσοφίας.
Τί γίνεται, ωστόσο, αν η τέχνη και η φιλοσοφία μοιράζονται ένα κοινό θεμέλιο και φανεί ότι έχουν τον ίδιο τελικό στόχο; Τί θα συμβεί αν δειχθεί ότι κοινή τους βάση είναι η ανάγκη να βρεθεί νόημα μέσα στην ανθρώπινη πραγματικότητα και στόχος τους ήταν διαχρονικά να προσαρμόζουν συνεχώς αυτήν τη θεμελιώδη ανθρώπινη ανάγκη;
Τότε, η τέχνη και η φιλοσοφία δεν μπορούν να διαχωριστούν και, στην πραγματικότητα, θα ήταν ακατάλληλη πράξη το να προσπαθήσουμε να τα αποσυνδέσουμε, στο όνομα μιας ‘επιστημολογικής καθαρότητας’.
Σε αυτό το πλαίσιο θεωρητικής αναζήτησης δημιουργήσαμε μια ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, μαζί με τη συμμετοχή των διδακτορικών και μεταδιδακτορικών ερευνητών και την ενεργό συμβολή λεκτόρων και καθηγητών, αλλά και ερευνητών εξωακαδημαϊκά, με σκοπό να προσδιορίσουμε και να διευκρινίσουμε περαιτέρω όλες τις πιθανές συνδέσεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ τέχνης και φιλοσοφίας.


Θεραπεία
Η θεραπευτική διάσταση της τέχνης και της φιλοσοφίας ήταν μεταξύ των πρώτων ευρημάτων αυτής της ερευνητικής ομάδας. Ήδη τα έτη 2016-2017 προχωρήσαμε σε δίτομη έκδοση συλλογικού έργου, με τίτλο Τέχνη, Φιλοσοφία, Θεραπεία-Άρθρα και Εφαρμογές (επιμ. Λάζου, Ά.-Πατιός, Γ.) (εκδ. Αρναούτης, Αθήνα), ως το ‘απτό’ αποτέλεσμα επτά μηνών εβδομαδιαίων συναντήσεων αυτής της ερευνητικής ομάδας. Η πρώτη αυτή εκδοτική μας προσπάθεια που αποτέλεσε και το έναυσμα για το περιοδικό, περιέχει άρθρα και μελέτες των ετών εκείνων που ανέδειξαν διάφορες πτυχές των σχέσεων μεταξύ τέχνης, φιλοσοφίας και θεραπείας, από το θέατρο και τη φιλοσοφική επιχειρηματολογία, από το χορό και την αισθητική αποτίμησή του, την ιστορία συναφών εννοιών, όπως θεραπεία, ομοιόσταση κλπ., ως και την προσέγγιση του Wittgenstein στη θεραπευτική διάσταση της φιλοσοφίας. Η δίτομη έκδοση περιλαμβάνει ακόμη πρωτότυπα θεατρικά έργα (Wittgenstein-Βιτκεντστάιν και Η δίκη του Σωκράτη) γραμμένα από δύο σύγχρονους διδάσκοντες την ακαδημαϊκή φιλοσοφία – Άννα Λάζου και Andrew Irvine, για να δώσει δείγματα της ‘θεραπευτικής’, με τη φιλοσοφική της διάσταση, χρήσεις της τέχνης. Την έκδοση αυτή ακολούθησαν δημόσιες παρουσιάσεις, θεατρικές παραστάσεις, ερμηνευτικά άρθρα και βιβλιοκρισίες.
Στο ερευνητικό πεδίο της θεραπείας τέλος, βρίσκουμε την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τα φιλοσοφικά ερείσματα και τις τέχνες, στην υπηρεσία των επιστημονικών αντικειμένων, με τα οποία ασχολείται η κατά παράδοση ιατρική επιστήμη. Σε αυτό το πεδίο αφιερώνεται η ειδική έκδοση – special edition – με αναφορά στην πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα μουσικοθεραπείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Μια πολλά υποσχόμενη νέα σειρά εκδόσεων
Το περιοδικό στην μελλοντική του εξέλιξη θα προωθήσει ποικίλες θεωρητικές αναλύσεις συγκεκριμένων εφαρμογών των αλληλεπιδράσεων μεταξύ τέχνης και φιλοσοφίας και, κατ’ επέκταση, των θεραπευτικών τους επιδράσεων στην σύγχρονη ανθρώπινη πραγματικότητα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει (βία, ανισότητα, εξαρτήσεις, ρατσισμός, μόλυνση περιβάλ- λοντος, ψυχική νόσος-κατάθλιψη, αποκλεισμός και κρίσεις κ.ά.), όπως και της ψηφιακής τους αποτύπωσης με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Η έκδοση έχοντας ως βάση τις εργασίες της ερευνητικής ομάδας που λειτουργεί τακτικά στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος ΕΚΠΑ Φιλοσοφική Συμβουλευτική και Τέχνη, διευθύνεται από Έλληνες και ξένους καθηγητές διαφορετικών Πανεπιστημίων κι επιστημονικών πεδίων και θα επεκτείνει την εμβέλειά της, εκτός από την ελληνική, και σε άλλες γλώσσες, ενώ θα παρακολουθεί και θα προάγει με ειδικά ένθετα σχετικά επιστημονικά συνέδρια, αλλά και καλλιτεχνικά γεγονότα.

Επικοινωνείστε μαζί μας
Phone :
Email :
Address :
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Φιλοσοφίας, 157 84,
Κυψέλη: 509
Background Image:
Primordial Chaos No 16 (1906-1907), Hilma af Klint (1862-1944)