ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Διαδικτυακή Ημερίδα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών

19 Νοεμβρίου 2021

Η Ομάδα Έργου του παιχνιδιού «ΒΥΡΩΝ» σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Εργαστήριο Πληροφορικής στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες (HILab) του Τμήματος Πληροφορικής, Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης & Τμήμα Ιστορίας) διοργανώνουν Διαδικτυακή Ημερίδα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις 19 Νοεμβρίου 2021, ημέρα Παρασκευή, μεταξύ 19:00-21:00.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το «Βιωματικό εκπαιδεΥτικό παιχνίδι για τη διεΡεύνηση της κοινΩνικής ταυτότητας της επαΝάστασης – ΒΥΡΩΝ» που αναπτύσσεται από το Εργαστήριο Πληροφορικής στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες υπό την διεύθυνση του Αν. Καθηγητή κ. Φοίβου Μυλωνά, σε συνεργασία με μέλη του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Έμφαση θα δοθεί στο παιδαγωγικό και ιστορικό πλαίσιο του παιχνιδιού, την παρουσίαση του ψηφιακού παιχνιδιού σοβαρού σκοπού «ΒΥΡΩΝ», τη διδακτική παρέμβαση, τα παιδαγωγικά σενάρια και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έχουν συμπεριληφθεί σε αυτό, καθώς και την αξιοποίηση του παιχνιδιού στην τάξη μέσω ερωτηματολογίων.

Για την συμμετοχή στην Ημερίδα απαιτείται εγγραφή, μέσω της αποστολής των κάτωθι στοιχείων στο e-mail “hilab (at) ionio.gr” και λήψη σχετικής επιβεβαίωσης και συνδέσμου στην πλατφόρμα Zoom από τους διοργανωτές:

  • Ονοματεπώνυμο
  • E-mail
  • Τηλέφωνο
  • Σχολική μονάδα πιλοτικής εφαρμογής του παιχνιδιού «ΒΥΡΩΝ»

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί σχετική Βεβαίωση Συμμετοχής στην Επιμόρφωση και την πιλοτική εφαρμογή του παιχνιδιού.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα του έργου: http://hilab.di.ionio.gr/byron/


Δελτίο Τύπου 

Συμμετοχή σε Επιστημονικό Συνέδριο
Λευκάδα, 8-9 Οκτωβρίου 2021

 

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας, η Εταιρεία Θεωρίας και Έρευνας της Γενικής και Τοπικής Ιστορίας, και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων-Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Εργαστήριο Πληροφορικής στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες (HILab) του Τμήματος Πληροφορικής, Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης & Τμήμα Ιστορίας) διοργανώνουν Επιστημονικό Συνέδριο στη Λευκάδα, στις 8 και 9 Οκτωβρίου 2021, (ημέρα Παρασκευή απόγευμα 8-10-2021 η έναρξη και Σάββατο, 9-10-2021, πρωινή και απογευματινή συνεδρία).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το «Βιωματικό εκπαιδεΥτικό παιχνίδι για τη διεΡεύνηση της κοινΩνικής ταυτότητας της επαΝάστασης – ΒΥΡΩΝ» που αναπτύσσεται από το Εργαστήριο Πληροφορικής στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες υπό την διεύθυνση του Αν. Καθηγητή κ. Φοίβου Μυλωνά, σε συνεργασία με μέλη του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα του έργου: http://hilab.di.ionio.gr/byron/


Δελτίο Τύπου 

Συμμετοχή στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.)
11-19 Σεπτεμβρίου 2021

Το έργο «ΒΥΡΩΝ» έχει την χαρά και την τιμή να συμμετέχει στο περίπτερο του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.).

Στο πλαίσιο της συμμετοχής θα παρουσιαστεί και θα είναι διαθέσιμη στο κοινό μια live έκδοση από το «Βιωματικό εκπαιδεΥτικό παιχνίδι για τη διεΡεύνηση της κοινΩνικής ταυτότητας της επαΝάστασης – ΒΥΡΩΝ» που αναπτύσσεται από το Εργαστήριο Πληροφορικής στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες υπό την διεύθυνση του Αν. Καθηγητή κ. Φοίβου Μυλωνά, σε συνεργασία με μέλη του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.


Δελτίο Τύπου ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.

Δελτίο Τύπου

Φυλλάδιο ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.

Καινοτόμες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία των γεγονότων της Επανάστασης του 1821

Το Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ιονίου Πανεπιστημίου έχει την χαρά και την τιμή να διοργανώνει την εκδήλωση του έργου «ΒΥΡΩΝ» στο πλαίσιο της Δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία – 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το «Βιωματικό εκπαιδεΥτικό παιχνίδι για τη διεΡεύνηση της κοινΩνικής ταυτότητας της επαΝάστασης – ΒΥΡΩΝ» που αναπτύσσεται από το Εργαστήριο Πληροφορικής στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες υπό την διεύθυνση του Αν. Καθηγητή κ. Φοίβου Μυλωνά, σε συνεργασία με μέλη των Τμημάτων Ιστορίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Πέμπτη, 6 Μαΐου 2021, διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας COVID-19.

Πρόγραμμα: Ημερίδα 

Σύνδεσμος: (παρακαλώ πατήστε εδώ – Κωδικός: 224600)

Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί
16:00 – 16:05Καθ. Α. Φλώρος, Πρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου
16:05 – 16:10Καθ. Π. Βλάμος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου Ιονίου Πανεπιστημίου
16:10 – 16:15Αν. Καθ. Φ. Μυλωνάς, Επιστημονικός Υπεύθυνος έργου «ΒΥΡΩΝ» & Πρόεδρος Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης Ιονίου Πανεπιστημίου
Α΄μέρος: Ελληνική Επανάσταση: από το ιστορικό παρελθόν στο παρόν
16:15 – 16:45Π. Πιζάνιας, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας Ι.Π.
Εισαγωγή στην Ελληνική Επανάσταση
16:45 – 17:15Α. Χατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών, Τμήμα ΙΦΕ/ΕΚΠΑ, Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών/ΚΕΦίΜ
Η Ελληνική Επανάσταση στις Βρετανικές Εφημερίδες της περιόδου 1821-1827
17:15 – 17:45Σ. Μποζίκης, Δρ. Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Κράτος και επικράτεια στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης: δυναμικές εγγεγραμμένες στη δημόσια οικονομία
17:45 – 18:15Σ. Πουλιάσης, Δρ. Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας για την επανάσταση τον 19ο αιώνα
18:15 – 18:45Ερωτήσεις/Συζήτηση
18:45 – 19:00Διάλειμμα
Β΄ μέρος: Ελληνική Επανάσταση και εκπαίδευση: το ψηφιακό παιχνίδι ΒΥΡΩΝ
19:00 – 19:30Κ. Αγγελάκος, Καθηγητής Παιδαγωγικών, Τμήμα Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου
Από την υπαρκτή διδασκαλία της Ελληνικής Επανάστασης στην εκπαίδευση στην αλλαγή παραδείγματος
19:30 – 19:45Σ. Παλαμάς, Επ. Καθηγητής Γραφικών με Υπολογιστές, Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης Ιονίου Πανεπιστημίου
Παρουσίαση του ψηφιακού παιχνιδιού σοβαρού σκοπού «ΒΥΡΩΝ»
19:45 – 20:00Η. Στουραΐτης, Δρ. Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Η παιχνιδοκεντρική μάθηση ως μεθοδολογία διδασκαλίας για την απόκτηση ιστορικής γνώσης: το παράδειγμα του “Βύρων” για την Ελληνική Επανάσταση του 1821
20:00 – 20:15Κ. Στάμου / Ε. Κουμεντάκου, Φιλόλογοι, Ερευνήτριες Ιονίου Πανεπιστημίου
Ενσωματώνοντας το ψηφιακό παιχνίδι σοβαρού σκοπού στην εκπαιδευτική διαδικασία. Εκπαιδευτικά σενάρια με βάση το ψηφιακό παιχνίδι ΒΥΡΩΝ
20:15 – 20:45Ερωτήσεις/Συζήτηση
20:45Ολοκλήρωση ημερίδας
Με την υποστήριξη:
·           Ιόνιο Πανεπιστήμιο
·           Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο
·           Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης Ιονίου Πανεπιστημίου
·           Εργαστήριο Πληροφορικής στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες (HILab)
·           ΠΜΣ «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες»
·           Περιοδικό «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ»


Συμμετοχή του Ιονίου Πανεπιστημίου στην εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) με τίτλο:
«200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Συνομιλώντας με την Ιστορία σήμερα»

Το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου έχει την χαρά και την τιμή να συμμετέχει στην εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) με τίτλο: «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Συνομιλώντας με την Ιστορία σήμερα» στο πλαίσιο της Δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία – 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το «Βιωματικό εκπαιδεΥτικό παιχνίδι για τη διεΡεύνηση της κοινΩνικής ταυτότητας της επαΝάστασης – ΒΥΡΩΝ» που αναπτύσσεται από το Εργαστήριο Πληροφορικής στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες υπό την διεύθυνση του Αν. Καθηγητή κ. Φοίβου Μυλωνά, σε συνεργασία με μέλη του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα του έργου: http://hilab.di.ionio.gr/byron/

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στην Αίθουσα Τελετών (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13).

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.


Δελτίο Τύπου